Untitled Document
 • Boktips

  Här hittar du ett urval böcker som på olika sätt berör ofrivillig barnlöshet. Medicinska lösningar, adoption men även böcker med intervjuer och berättelser om hur andra personer hanterat sin barnlöshet.

  Vill ha barn - Boken som bygger på texter från sajten.
  Inspiration och tröst, fakta och information till dig som har svårt att bli med barn och till dig som i arbetet möter ofrivilligt barnlösa. Boken kom ut 2002 sedan dess har det har blivit tillåtet i Sverige med äggdonationsbehandling och att lesbiska kvinnor får insemineras med sperma från en donator.
  Köp återstående böckerna för
  100 :- Pris inklusive moms och frakt
  När ska ni skaffa barn då?
  Sara Källström, K Förlag 2017När något är ofrivilligt kan det göra så jävla ont. Och det gör det att vara ofrivilligt barnlös. Jag vet att det är många med mig som har varit och är där. Längtar och hoppas; önskar att det var annorlunda. Önskar att de inte var en del av statistiken – en av tio som inte kan räkna med att bli biologiska föräldrar. Boken blandar berättelser, fakta och tankar kring ofrivillig barnlöshet.
  Barnbok om IVF
  Camilla McConnell, Anastasia Nyman 2015
  Sara myser på soffan tillsammans med mamma och pappa och tittar på Saras favoritprogram om hästen Stella. I kvällens avsnitt ska Stella föda sitt föl. Sara undrar hur hon blev till. Mamma och pappa berättar med enkla meningar hur provrörsbefruktning går till. Barnbok om IVF förklarar lekfullt och med förklarande illustrationer begreppen insemination, IVF och ICSI.
  Hinderbarnan
  Markus Knodt Visto förlag 2016
  En bok om ofrivillig barnlöshet, endometrios, IVF – In vitro fertilisering, längtan och väntan, kärlek och sorg, åldersproblematik, resan till barnet, anknytning, familj och omgivning, föräldraledighet, gener, språk, förskola och skola, återresor och firardagar.
  Den tuffaste ronden
  Åsa Sandell Kalla Kulor Förlag 2016
  Idag är snittåldern för en förstagångsföderska i Sverige cirka trettio år. En hel kvinnogeneration har vuxit upp med p-piller och andra möjligheter att skydda sig, ofta ovetande om att det kan vara svårt att få barn senare i livet. Många tvingas ta hjälp av IVF eller äggdonation, men köerna till dessa behandlingar är långa och åldersgränsen runt fyrtio. Allt fler söker därför hjälp utomlands. Åsa Sandell var en av dessa ofrivilligt barnlösa kvinnor.
  Adoption: Låta själen läka
  Carolina Skyldberg Visto Förlag 2016
  Idag vet jag hur viktigt det är att vara sann mot mig själv och följa mitt hjärta. När jag väl hade tagit beslutet att leta upp min biologiska mamma kunde inget stoppa mig. Målet var inställt, jag hoppade över hindren som dök upp längs vägen och jag tog andra vägar än vad det var tänkt från början.
  Mellan hopp och förtvivlan
  Karin Tideström LL-förlaget 2013
  Tre par berättar öppet och ärligt om sin långa kamp för att få barn. Drömmen om att få barn som verkade så självklar visar sig vara svårare att uppfylla än vad de trott. De går igenom missfall, fertilitetsutredningar och IVF-behandlingar. Och visst väcks frågan: Hur viktigt är ett liv med barn?
  Väntrum
  Nyutgåva av Cecilia Ekhem
  När det efterlängtade barnet inte kommer och alla strävanden verkar förgäves, drar sig Bea allt längre bort från sina sociala sammanhang. Inte ens den älskade som skulle bli barnets far får plats i hennes ensamma väntrum. Så möter hon, mitt i sin smärta, någon som ser och berör. Väntrum är en poetisk roman om utanförskap och sorg i barnlöshetens spår, men också en berättelse om att hitta sin mening när livet inte blir som man drömt. Väntrum trycks i kartonnage hos Publit och kan i och med nyutgåvan beställas från alla bokhandlare.
  Hur kom jag till?
  Märit Jonsson Jellon förlaget 2008
  En lite annorlunda hur-kom-jag-till-berättelse. I första hand tänkt som ett verktyg för föräldrarna när de, tillsammans med sitt barn som kommit till via äggdonation – berättar om provrörsbefruktning och äggdonationen. Informationen och kunskapen bör växa fram sakta och naturligt i takt med barnets frågor och den här boken kan vara en del i de första stegen.
  Infertilitet
  utredning och behandling genom assisterad befruktning
  Julius Hreinsson, Lars Hamberger, Thorir Hardarson
  Studentlitteratur 2005

  Ofrivillig barnlöshet har varit ett globalt problem sedan urminnes tider. Modern diagnostik och behandling har dramatiskt förändrat bilden under de senaste 25 åren. Utredningen, som tidigare var både kostsam och tidskrävande, har förenklats och komprimerats till förmån för skilda behandlingsalternativ. I boken beskrivs såväl kvinnliga som manliga orsaker till infertilitet samt orsakssamband som relaterar till det infertila paret.
  Längtansbarnen
  Kerstin Weigl Norstedts förlag
  Ägglossning
  Judith Uyterlinde Norstedts förlag
  Svarta vykort, en bok om tröst
  Marcus Birro Tre Böckers Förlag
  Ett litet barn dör - ett ögonblicks skillnad
  Ingela Bendt Verbum förlag AB
  Makalösa föräldrar
  Karin Salmson Bokförlaget DN
  Homofamiljer
  Guide i praktiska, juridiska och ibland absurda frågor för homosexuella som vill ha barn
  Sara Stenholm och Cecilia Strömberg Wahlström & Widstrand, 2004
  Ett barn blir till
  Lars Hamberger, Lennart Nilsson Albert Bonniers förlag
  Varning Denna boken vänder sig främst till er som lyckats att bli med barn.
  Till alla er som håller till under samtalsforumet "Samtal pågår för er som testat positivt". Men kanske även för er som är mitt uppe i er strävan att få barn. Om ni orkar titta på bilder av tjocka magar eller om ni kan tänka er att följa processen från spermiernas kapplöpning mot ägget till förlossningsögonblicket, då är detta en bok för er. Dessutom finns det ett kapitel där vi får veta hur par som har svårt att få barn får hjälp genom assisterad befruktning.
  Barnliv
  Katerina Janouch Piratförlaget 2005
  Varning Även denna bok vänder sig främst till er som lyckats att bli med barn.
  Handbok för föräldrar och blivande sådana. Författaren, sex- och samlevnadsexpert, skriver personligt om livet med barn, från graviditeten till tonårstiden. Fakta, råd och tips samt berättelser om egna och andras erfarenheter.
  Kommentarer 1 Kommentar
  1. Oregistrerades avatar
   På Söderströms utkommer en antologi om Barnlöshet på Internationella Kvinnodagen 8 mars! Den kan vara värd att läsa - det utlovas historier om IVF, sjukdom och oförklarlig barnlöshet.

   http://www.soderstrom.fi/Book.php?id=1284760413